STIJLMIDDELEN
Schema’s: regelmatigheden
- Beeldrijm: Een voorbeeld hiervan is de Unoxreclame. In deze reclame wordt de vorm van ganzenvlucht of een besneeuwde ijsbaan gerijmd met die van een rookworst. De perspectieve zijn zo gekozen dat het beeldrijm maximaal is. Het is de relatie tussen het seizoen en de rookworst: ‘Het is weer weer voor.’
- Verbo-picturaal schema: Tekst wordt door het beeld aangevuld. Bijvoorbeeld tuitende lippen. Uit onderzoek is gebleken dat deze verbo-picturale elementen beter gewaardeerd worden en de houding tegenover het aangeprezen product positiever is.
- Repetitio: Herhaling van een beeld of boodschap zorgt dat die beter onthouden wordt.
- Contrast: Tegenstelling is een erg sterk middel om de aandacht mee te trekken. Bijvoorbeeld een roze bloem in een weiland met alleen groen gras.
Tropen: onregelmatigheden
- Metafoor: Verduidelijkt een object of idee door een beschrijven van iets anders met gelijke karakteristieken.
- Synecdoche: Het koepelbegrip pars pro toto, waarbij een deel staat voor het geheel en totum pro parte, waarbij het geheel staat voor een deel. Bijvoorbeeld ‘Nederland heeft gewonnen van Duitsland’ staat voor een overwinnen voor het Nederlandse voetbalelftal.
- Vergelijking: Een goed voorbeeld van een vergelijking is een gephotoshopte foto van president Obama met lang haar, een kruis, in sepia kleur en licht van als een bidprentje. Deze foto wordt meteen vergeleken met Jezus.
- Personificatie: Zaken of dieren worden als personen voorgesteld, zoals bijvoorbeeld het Volkswagenbusje van mijn opa vroeger. Het busje maakte ons altijd erg vrolijk en straalde dit ook uit.
- Hyperbool: Een sterke overdrijving, soms in de vorm van beeldspraak of clichés. Iets op een ironische manier wijze (iets beweren door ontkenning van het tegenovergestelde). Deze uitspraak krijgt dan een bijzondere nadruk.
- Oxymoron: Twee zaken die elkaar tegenspreken worden tegelijk gebruikt, zoals een brandkraan in de stromende regen.
- Pastiche: Nabootsing van het werk van een bekende auteur.
http://samenvattingenbeeldtaalravenna.blogspot.nl/2014/04/hoofdstuk-6-retorica-beelden-die.html