*Opdracht* Pictogrammenreeks

Competentie: Verbeelden & Uitwerken
Thema/domein: Vorm
Duur: 5 (1 => 3 lesuren + 1 lesuur huiswerk)
Leerdoel: Je leert een samenhangend reeks pictogrammen ontwerpen.
Materialen: Zwarte marker, fineliner, papier, potlood, Adobe Illustrator, glad papier
Beschrijving: Een serie pictogrammen ontwerpen
Verwijzing bronnen: http://vakgroep.cmd.hr.nl/algemeen/inspiratie/tag/pictogram
Design Basics index: “Icons” p.154 – 169
Beeldtaal: “Semiotiek” p.72-89

Instructie:

 

 

ONTWERP EEN SERIE VAN 4 PICTOGRAMMEN

Bijvoorbeeld VOOR een kookboek: Bereidingstijd, Aantal personen: 2 en 4, Voor- hoofd- en nagerecht, Vis, vlees en vegetarisch

STAPPEN

  1. ‘Inspiratiefoto’s’: Zoek meerdere fotografische beelden per pictogram (foto’s met verschillende inhoud!) die de betekenis weergeven van het te ontwerpen pictogram.
  2. ‘Potlood/Finelinerschetsen’: Schets vervolgens met de hand de meest geschikte afbeeldingen na in je schetsboek of op A4 (met potlood of fineliner).
  3. ‘Markerschetsen’: Hierna schets je met een dikke zwarte marker de beste, meest geschikte handschetsen na op een A4 (4 tot 6 op 1 blad). In de les doorloop je minstens voor 3 van de negen pictogrammen al deze stappen tot een geschikte marker tekening.
  4. Uitwerking’: Je gaat je ontwerp uitwerken in Adobe Illustrator (outline maken van letter/ pathfinder / devide objects below). Construeer de meest geschikte markertekening. Hiervoor moet je je pictogram ontwerp nog meer vereenvoudigen! Let op; het is een serie. Dat betekent dat je de pictogrammen in concept (metafoor of anders?) en in uitvoering (gelijke lijndiktes) gelijkwaardig moet behandelen.

Keuze 1: Bouw de pictogrammen op uit de font Arial Rounded door de kenmerkende vormen uit het font te halen en deze als onderdelen te gebruiken.

Keuze 2 (voor gevorderden): Ontwerp een serie pictogrammen in je eigen vormtaal. Experimenteer met kleur, borderline en schaduw.

+ / – Kwaliteitscriteria PICTOGRAMMENREEKS
  Inzet/kwaliteit van werken
  Process: Je laat de stappen zien (voldoende breedte en diepgang): Je hebt verschillende metaforen en denkkaders gevonden en onderzocht.
  Process: Je hebt meerdere variaties geschetst.
  Process: Je hebt de beste idee gekozen (Selection).
  Uitwerking: Je hebt het onderwerp tot de essentie gebracht (Simplification).
  Uitwerking: Je hebt een stilistisch kenmerk ontwikkeld in de reeks. De pictogrammen horen bij een familie (zelfde stijl (lijndikte), gewicht, vormentaal, kleurenpalet, concept).
  Uitwerking: De pictogrammen zijn duidelijk
  Uitwerking: De pictogrammen hebben onderscheidende silhouetten en zijn ook klein nog goed zichtbaar en onderscheidend.
  Uitwerking: Je hebt de pictogrammen optisch gecorrigeerd (Shapefitting).
  Je kan je ontwerpkeuzes goed onderbouwen.