*Opdracht* Infographic

Competentie

Verbeelden & Uitwerken
Thema/domein Beeld, vorm, typografie, kleur,, onderzoek
Duur 5 (1 => 3 lesuren + 1 lesuur huiswerk)
Leerdoel Je bent in staat complexe informatie vertalen naar relatief eenvoudige beelden. Je kan data omzetten in een betekenisvolle eenvoudige infographic. Je kent de mogelijkheden en beperkingen van de meest gangbare visualisaties van statistieken.
Materialen Potlood, fineliner, marker, kleurmarker, Adobe Illustrator
Beschrijving Je ontwerpt een infographic die een concept of een handeling uitlegt.
Verwijzing bronnen http://vakgroep.cmd.hr.nl/algemeen/inspiratie/tag/infographic
http://vakgroep.cmd.hr.nl/algemeen/inspiratie/tag/pictogram/
https://www.youtube.com/watch?v=l9jOJk30eQs
https://youtu.be/s4g1XFU8Gto
Instructie Verleiden van de doelgroep doe je met een goed verhaal. Maar dat verhaal moet ook goed vormgegeven worden wil het de doelgroep bereiken. Zeker als het een ingewikkeld verhaal is of als het onderwerp gevoelig ligt. Bij het weergeven van een ingewikkeld proces in een eenvoudig beeld gebruiken we de technieken van Dan Roan (http://www.thebackofthenapkin.com/).

Planning

  1. Teken het concept van je thema (bijvoorbeeld “Wat is het concept van Bitcoin of een Bitcoin transactie”) volgens de “Napkinmethode”. Je analyseert de informatie in de gekozen opdracht. Je maakt schetsen van je verhaal. Dit doe je op papier.
  2. Je werkt op basis van de feedback je schetsen verder uit. Kies voor een uitwerking waar je (na onderzoek, opnieuw schetsen, ook digitaal) gebruik maakt van pictogrammen of fotografie of een combinatie hiervan.
  3. Je onderzoekt welke vormgeving geschikt is voor je beeldverhaal en maakt een definitief ontwerp.
    
+ / – Kwaliteitscriteria
  Inzet/kwaliteit van werken
  Breed en diepgaand geschetst: De hand- en digitale schetsen van de student visualiseren de ideeën over de uitwerking van de opdracht en hierbij zijn een veelvoud aan verschillende opties verkend.
  Kwaliteit schetsen: De visuele uitwerking van de schetsen communiceert op inspirerende wijze naar anderen wat de uitgewerkte ideeën zijn over het uit te werken product (strak, secuur getekend en onderzoekend ontwikkeld).
  Typografie > Hierarchie: Inhoud is geordend in hoofd- en subcategorieën, de typografische hiërarchie is logisch en ondersteunt de inhoud. Er is op een juiste wijze met regelafstand omgegaan, en het verschil tussen tekstelementen is duidelijk aanwezig.
  Typografie > Leesbaarheid: Teksten zijn goed leesbaar. Informatie is reduceert en wordt duidelijk gecommuniceerd.
  Compositie: Het ontwerp is geordend volgens de designprincipes (Gestaltwetten, gulden snede, regel-der-derden, etc.). De compositie ondersteunt de inhoud en is in balans.
  Principes: Visuele principes (kleur, gestaltwetten, vorm, etc.) zijn toegepast om de informatie in de infographics te ondersteunen.
  Afbeeldingen: Gebruikt beeld verbeeldt de inhoud of vult deze aan, hoofd- en bijzaken zijn duidelijk.
  Uitwerking: Het ontwerp is nauwkeurig uitgevoerd en het aangeleverd pdf is duidelijk.
  Uitwerking > Argumentatie: Je hebt het beste idee uitgewerkt. De gedachtengang achter de schetsen zijn toegelicht door middel van aantekeningen en opmerkingen bij de uitwerkingen. De gedachtengang achter de visuele uitwerking is goed geargumenteerd en de argumentatie demonstreert inzicht in de onderliggende variabelen van de ontwerpopdracht.

 

Save