*Opdracht* Styleguide

 

Competentie Onderzoeken, Verbeelden & Uitwerken
Thema/domein Beeld, Vorm, Typografie, Kleur, Visueel Onderzoek, Visueel presenteren
Duur 2 (1 => 3 lesuren + 1 lesuur huiswerk)
Leerdoel Een inspirerend moodboard maken voor een thema.
Materialen Laptop met Adobe software
Beschrijving De styleguide is het richtinggevende document voor de realisatie van touchpoints. Als er gewerkt wordt vanuit een bestaande huisstijl zal de styleguide daarop voortborduren. Bij volledige vrijheid zal er een compleet nieuwe stijl neergezet. Dit document dient als de visuele gids voor de volgende stappen van je opdracht.
Verwijzing bronnen http://vakgroep.cmd.hr.nl/algemeen/inspiratie/tag/styleguide/
Instructie

 

 

Leg kort uit HOE het LOGO gebruikt moet worden: Waar met beeldmerk, waar niet & welke ruimte om het logo heen vrijgelaten moet worden. In welke kleuren mag het/ welke achtergrond/ welke ruimte om het logo heen vrijgelaten moet worden etc.

Leg elke AFBEELDING uit in relatie met de normen en waarden van het merk. 3-á-5 afbeeldingen (voor gebruik van de touchpoints) plus duidelijke verantwoording van alle ontwerpkeuzes.

Geef je KLEUREN een naam op de styleguide en gebruik ook de CMYK, RGB codes en Pantone kleuren (als nodig). Goed uitleg van de kleuren. Associaties voor ieder land. Duidelijke kleurpalet van 3 kleuren (D/O/A). Leg kort uit wat de kleuren vertegenwoordigen in relatie met het merk en ook HOE de kleuren gebruikt moeten worden (waar wel, waar niet).

TYPOGRAFIE: Bevat: 2 lettertypes (titels en kopij), Noem eerst de lettertypes die gekozen zijn en onderin voorbeelden van Header/Body/etc. Laat ook voorbeelden zien van lange teksten, quotes, opsommingen etc.

Duidelijke VERANTWOORDING van alle ontwerpkeuzes. Benoem de uitgangspunten voor het visuele ontwerp, vanuit de theorie en principes van visueel ontwerpen. Vertel ook iets over de toepassing van kleurpalet, lettertypes en visuele stijl.

PRESENTATIE: Maak een duidelijke onderscheiding van wat de titel en uitleg is en wat gekozen visuele elementen zijn door bijvoorbeeld grijze/ lichtgele achtergrond. Maak voldoende afstand tussen logo/ typografie/ afbeeldingen/ etc. voor een beter overzicht.

 
+ / – Kwaliteitscriteria
  Je styleguide maakt duidelijk op welke visuele elementen een ontwerp is gebaseerd binnen een huisstijl.
  Tekst proofsheet: Laat typografie op hiërarchisch niveau zien (koppen, tussenkoppen, broodtekst etc.) en is gevisualiseerd binnen de context.
  Kleurpalet: Geeft kleurgebruik (RGB, CMYK, Pantone) aan in visuele context; volgens de designprincipes (D/O/A) en legt de communicatieve waarde ervan uit.
  Samenstelling en afstemming foto’s (3-5 foto’s): Legt beeldgebruik (fotografie, illustratie etc) in visuele context uit aan de hand van sfeer en functie.
  Laat stramienkeuzes/mogelijkheden zien op basis van doelgroep, media (poster, tijdschrift, beeldscherm) en functie.
  Stelt collegaontwerpers in staat om zelfstandig mee te werken.

 

Save

Save