*Opdracht* Filmfestivalposter

Competentie Verbeelden & Uitwerken
Thema/domein Layout, Typografie
Duur 3 (1 => 3 lesuren + 1 lesuur huiswerk)
Leerdoel Een aantrekkelijk en leesbaar ontwerp maken waarin de typografie tevens het beeld is.
Materialen Papier, potlood, lineaal, fineliner, laptop met Adobe software
Beschrijving Een ontwerp voor een typografische poster die het International Film Festival Rotterdam aankondigt.
Verwijzing bronnen http://vakgroep.cmd.hr.nl/algemeen/inspiratie/tag/poster

https://iffr.com/

Instructie

 

 

Het conceptposter bevat deze elementen: iffr_sampletext. Maak er een interessante poster van! Denk aan compositie, principes en gestalt.

1.      Maak meerdere KNIP-EN-PLAK SCHETSEN om een idee te vinden.

2.      Maak verschillende ONTWERPSCHETSEN. Ga op zoek naar interessante composities die het filmfestival goed kunnen verbeelden. Je schetsen bevatten alle elementen.

3.      UITWERKING: Kies je ene beste schets en maak het af in Illustrator, Photoshop of InDesign. Maak een montage in het straatbeeld door het poster op formaat uit te printen of door fotomontage.

4.      ARGUMENTATIE: Maak ook een kort verslag over het ontwerpproces. Leg uit hoe jij de verschillende layouts ontwierp, denk aan: Welke fonts/corpsgroottes heb je gebruikt voor contrast en hierarchie? Hoe heb je uitlijnen/spatiëring gebruikt voor structuur? Waarom?

    
+ / – Kwaliteitscriteria
  Diepgang studie / Inzet / Onderzoekende houding (breedte en diepgang)
  Breed en diepgaand geschetst: De knip-en-plak, hand- en digitale schetsen visualiseren de ideeën over de uitwerking van de opdracht en hierbij zijn een veelvoud aan verschillende opties verkend. Je hebt onderzoek gedaan naar een aansprekende opmaak van de tekst. Je hebt meerdere indelingen uitgeprobeerd.
  Kwaliteit schetsen: De visuele uitwerking van de schetsen communiceert op inspirerende wijze naar anderen wat de uitgewerkte ideeën zijn over het uit te werken product (strak, secuur getekend en onderzoekend ontwikkeld).
  Typografie > Hierarchie: Inhoud is geordend in hoofd- en subcategorieën, de typografische hiërarchie is logisch en ondersteunt de inhoud. Er is op een juiste wijze met regelafstand omgegaan, en het verschil tussen tekstelementen is duidelijk aanwezig.
  Typografie > Leesbaarheid: Teksten zijn ook op een afstand goed leesbaar. Informatie is reduceert en wordt duidelijk gecommuniceerd.
  Compositie: De poster is geordend volgens de designprincipes (Gestaltwetten, gulden snede, regel-der-derden, etc.). De compositie ondersteunt de inhoud en is in balans.
  INHOUD: Het poster communiceert binnen enkele seconden. De overkoepelende idee is verrassend en heeft attentiewaarde.
  Uitwerking: Het ontwerp is nauwkeurig uitgevoerd en het aangeleverd pdf is duidelijk.
  Uitwerking > Argumentatie: Je hebt het beste idee uitgewerkt. De gedachtengang achter de schetsen zijn toegelicht door middel van aantekeningen en opmerkingen bij de uitwerkingen. De gedachtengang achter de visuele uitwerking is goed geargumenteerd en de argumentatie demonstreert inzicht in de onderliggende variabelen van de ontwerpopdracht.