*Opdracht* Typoster

Competentie Onderzoeken, Verbeelden & Uitwerken
Thema/domein Beeld, Vorm, Typografie, Kleur, Visueel Onderzoek, Visueel presenteren
Duur 3 (1 => 3 lesuren + 1 lesuur huiswerk)
Leerdoel Je kunt een poster ontwerpen dat een lettertype verbeeld. Je werkt volgens de design principes. Je kunt een typografische hiërarchie maken met behulp van verschillende teksteigenschappen. Je kunt teksten goed leesbaar opmaken. De uitstraling van het ontwerp past bij de lettertype.
Materialen Papier, potlood, lineaal, fineliner, laptop met Adobe software
Beschrijving Om in te zoomen op de typische vormeigenschappen van een lettertype maak je een Typografische Poster (“Typoposter”). Op een aantrekkelijke en creatieve manier ga je de kern-eigenschappen van dit lettertype vertalen naar een product, als een samenhangend visueel geheel. Hierin laat je één letterfamilie in optima forma zien.
Verwijzing bronnen http://vakgroep.cmd.hr.nl/algemeen/inspiratie/tag/poster
http://www.typedia.com
http://www.100besttypefaces.com
http://www.myfonts.com/search
Instructie Het Typoster bevat deze elementen:

  • Naam van het lettertype
  • Naam van zijn ontwerper
  • Het jaar wanneer de lettertype ontworpen is.
  • Alle karakters (26 letters en 10 cijfers).
  • Voorbeeldtekst: “The brown fox jumps over de lazy dawg”

Maak er een interessante poster van! Denk aan compositie, principes, gestalt en kleurtheorie. Voor wat betreft kleur: je mag 1 of 2 kleuren gebruiken (met max. 2 tinten er van).

1.      ONDERZOEKSCHETSEN VAN KENMERKENDE EIGENSCHAPPEN: Meerdere onderzoekschetsen (van minstens 5 specifieke eigenschappen van je lettertype aan de hand van verschillende karakters waar deze duidelijk te zien zijn).

2.      COMPOSITIESCHETSEN VAN JE POSTER: Maak min. 4 verschillende schetsen van goede kwaliteit (met potlood, twee per A4). Ga op zoek naar interessante composities die het lettertype goed kunnen verbeelden. Je schetsen bevatten alle elementen en het lettertype is herkenbaar. Maak gebruik van hulplijnen en vormen.

1.      UITWERKING: Typoster afmaken in Illustrator. Kies je ene beste schets en maak het af in Illustrator. Gebruik ook de EPS template om je poster in het juiste formaat te ontwerpen. Levert het in als één A3 kleurprint. Typoster bevat: Naam van het lettertype en zijn ontwerper, jaar wanneer de lettertype ontworpen is, alle karakters (26 letters en 10 cijfers) plus voorbeeldtekst (The quick brown fox jumps over the lazy dog).

1.      VERSLAG: 1x onderzoekverslag op wit A4 papier (zonder regeltjes) aan de hand van de volgende vragen netjes handgeschreven: Wie heeft dit lettertype ontworpen en wanneer? Voor welk doeleinde(n) is dit lettertype ontwikkeld? Waar komt de naam van deze letterfamilie vandaan? 5 karakteristieken/eigenschappen van dit lettertype (hoe kan je het lettertype herkennen/onderscheiden van anderen). Verslag is in het nederlands geschreven.

 
+ / – Kwaliteitscriteria
  Diepgang studie / Inzet / Onderzoekende houding (breedte en diepgang)
  Breed en diepgaand geschetst: De hand- en digitale schetsen van de student visualiseren de ideeën over de uitwerking van de opdracht en hierbij zijn een veelvoud aan verschillende opties verkend.
  Kwaliteit schetsen: De visuele uitwerking van de schetsen communiceert op inspirerende wijze naar anderen wat de uitgewerkte ideeën zijn over het uit te werken product (strak, secuur getekend en onderzoekend ontwikkeld).
  Typografie > Hierarchie: Er is een goede typografische hiërarchie gemaakt met behulp van verschillende teksteigenschappen. Er is op een juiste wijze met regelafstand omgegaan, en het verschil tussen tekstelementen is duidelijk aanwezig.
  Typografie > Leesbaarheid: Teksten zijn ook op een afstand goed leesbaar. Informatie wordt duidelijk gecommuniceerd.
  Compositie: De compositie ondersteunt de visuele hiërarchie en flow (uitlijning, positie van elementen, indeling en layout). Je hanteert de principes van Gulden snede of Regel der derden. De compositie is in balans.
  Uitwerking: Het ontwerp is nauwkeurig uitgevoerd en het aangeleverd pdf is duidelijk.
  Uitwerking > Argumentatie: Je hebt het beste idee uitgewerkt. De gedachtengang achter de schetsen zijn toegelicht door middel van aantekeningen en opmerkingen bij de uitwerkingen. De gedachtengang achter de visuele uitwerking is goed geargumenteerd en de argumentatie demonstreert inzicht in de onderliggende variabelen van de ontwerpopdracht.

 

Save

Save

Save

Save

Save