10 bronnen voor gratis fotos

Beeld wordt steeds belangrijker. Voor elke blogpost heb je een nieuwe foto of andere afbeelding nodig. Je dienst of blogpost promoten op Instagram of Facebook kan niet zonder goede foto. Zelf maken kan simpelweg niet altijd en tijd of geld om iemand anders dat te laten doen is er niet. Dus ben je op zoek naar gratis en rechtenvrije foto’s om te gebruiken.

Kijk uit met ‘rechtenvrij’ Rechtenvrij bestaat eigenlijk niet. Een foto of afbeelding is bijna nooit geheel vrij van rechten. Tot 70 jaar na de dood van de maker rust er nog auteursrecht op de foto. Wanneer er mensen op de foto staan kunnen zij portretrecht hebben en daarom soms publicatie verbieden. Dan kan er nog een auteursrecht of merkrecht rusten op dat wat je op de foto ziet, zoals gebouwen en producten. Garanties zijn er daarom nooit, maar we kunnen wel zo dicht mogelijk bij de ideale situatie komen. Lees hier verder:
Rechtenvrij is een fabel

Publiek Domein
Wanneer de 70 jaar na de dood van de maker zijn verstreken, rust er geen auteursrecht meer op het werk. Het valt dan in het publiek domein. In Nederland kunnen we niet zomaar een werk in het publiek domein brengen door dat te verklaren. In de VS kan dat bijvoorbeeld wel. Creative Commons beschikt bijvoorbeeld over een CC0 licentie, die eigenlijk gelijk staat aan het publiek domein. Alle bronnen die ik noem zijn publiek domein, hebben een CC0 licentie of hebben (op het moment van schrijven) een andere zeer ruime licentie, waarbij geen naamsvermelding nodig is, je het werk ook commercieel mag gebruiken en het werk mag wijzigen. Alleen het doorverkopen mag niet altijd.
Lees: Auteursrecht en het Publiek Domein

1) Pexels
Een site die rechtenvrije foto’s van andere websites verzamelt. Goede kwaliteit en veel keuze. Wel zo populair dat je mogelijk de door jou gekozen foto’s ook elders nog tegenkomt.

2) Pixabay
Ook al erg populair, maar met het grote voordeel dat ze naast foto’s ook illustraties, vector bestanden en video aanbieden.

3) PicNoi
PicNoi is een verzameling portretten. Allerlei soorten portretten. Van straatportretten tot geposeerde portretten, van een enkel persoon tot groepen en van baby tot oudere. Ze hebben bovendien als doel om stock portretten gevarieerder te maken en zo een betere weerspiegeling van de samenleving in stockfoto’s terug te zien. Daarom bieden zij weinig foto’s van blanken aan, die kun je immers al overal elders vinden, zeggen ze.

4) RijksStudio
Zoals de naam misschien al doet vermoeden, kun je hier afbeeldingen vinden van het Rijksmuseum. Meestal is het auteursrecht al in het geheel vervallen, maar ze bieden in principe alles aan met een CC0 licentie. Je kunt er collecties samenstellen of de collecties van anderen doorzoeken. Handig, want zo hoef je niet alles op je eigen computer op te slaan en kun je toch snel bij de afbeeldingen die je mooi vindt. Het past misschien niet bij iedereen, maar voordeel is wel dat je hiermee heel goed een eigen stijl kunt bepalen en je veel unieker zult zijn dan de meeste mensen.

5) FoodiesFeed
Gratis food foto’s. Zoeken op categorie werkt het beste. Niet elke foto is van even goede kwaliteit, maar er is wel veel én gratis. Ze bieden een eigen licentie aan, die je ook commercieel mag gebruiken, zonder dat naamsvermelding nodig is. Let wel op of deze licentie in de loop der tijd niet wijzigt, want heel helder is hij niet.

6) Finda.Photo
Dit is eigenlijk vooral een zoekmachine. Een die alleen zoekt tussen foto’s met een CC0 licentie. Je kunt op zoekwoord zoeken of binnen een bepaalde bron. Zo hoef je niet meerdere bronnen af en kun je toch alles vinden.

7) MMT Stock
Foto’s gemaakt door één persoon. Erg veel bloemen en planten, maar de catalogi Work + Tech, Getting Work Done en Pen & Paper zijn de moeite waard.

8) Realistic Shots
Niet alle foto’s zijn even realistisch. Veel foto’s zijn gestileerd. Maar dat mag de pret niet drukken. Zit veel erg prima beeld bij en elke week beloven 7 nieuwe foto’s toe te voegen.

9) Unsplash
Inmiddels wel een bekende website. De meeste van deze foto’s zul je ook via Pexels kunnen vinden, maar als je van deze stijl een liefhebber bent, kun je de foto’s beter meteen hier downloaded.

10) Moveast
Foto’s van een reizende Portugees. Vanalles bij elkaar. Landschappen, mensen en meer. Eén stijl en toch heel gevarieerd beeld van over de hele wereld.

Voorkom inbreuk op auteursrecht!
Maak vooral gebruik van bovenstaande bronnen! De meesten zijn CC0, waardoor je de afbeeldingen zelfs mag wijzigen en naamsvermelding niet nodig is. Gebruik geen foto’s die je op een andere manier hebt gevonden. Google kun je niet vertrouwen, wan tijd licenties kloppen helaas niet altijd. Als je foto’s wil gebruiken die je op social media vindt of op Pinterest hebt verzameld, vraag dan altijd eerst om toestemming. Je mag die afbeeldingen niet zomaar gebruiken! Foto’s op social media zijn niet rechtenvrij. Je mag daarom ook niet zomaar regrammen op Instagram. Ook dan heb je toestemming nodig.

https://www.charlotteslaw.nl/10-beste-bronnen-voor-gratis-en-rechtenvrije-fotos/© Charlotte’s Law